Prijava

Prijavite se sa Vašim nalogom

Korisničko ime
Lozinka
Upamti me

Sadnice Brusnice

brusnice2
Cena za brusnice 250 din/kom
dvogodišnja sadnica

Brusnica - Vaccinium macrocarpon je drvenasta i zimzelena puzavica koja uspeva na kiselim zemljištima, pH od 4,2 - 5,2. Plodovi su bogati antioksidansima, antocijaninima i flavonoidima.


Za 3 do 5 godina dostiže svoj pun rod, oko 500 - 1300 g po biljci u sezoni.
Ako tražite nešto drugačije ili pak mali voćarski izazov, razmislite o gajenju brusnice. One su poznatije po masovnoj proizvodnji zbog komercijalne potrošnje, ali ne postoji razlog zašto je neki vredan baštovan ne bi gajio i u svojoj bašti.

Trebaće joj dve do tri godine pre nego što mlada sadnica prorodi, ali će neprestano davati plodove dokle god je održavanje dobro. Postoje polja brusnice koja su stara gotovo ceo vek i koja i dan danas daju plodove.

Plod je pomalo opor zbog visokog sadržaja vitamina i antioksidanasa. Sok od brusnice je dobro poznat lek za lečenje urinarne infekcije.

Sadnja

Nasuprot ustaljenom shvatanju, brusnice se ne gaje u zabarenim ili poplavljenim barama i močvarama. Poplavljuje se kako bi se lakše ubrao plod koji tada ispliva na površinu, ali se one tako ne gaje tokom cele godine. Ovo je metod koje koriste komercijalni uzgajivači što ne važi za manje baštovane koji će je gajiti u svojoj bašti.

Ne gaje se iz semena, ali zato možete kupiti sadnice. Biljke će dati prve plodove u trećoj godini života. Jednogodišnjoj sadnici će trebati neko vreme da se oformi, dok će trogodišnja sadnica skoro odmah proroditi.

Zemljište treba prilagoditi brusnici. Najednostavniji način je iskopati jame i napuniti ih odgovarajućim, kiselim supstratom. Ovaj postupak je mnogo jednostavniji od đubrenja cele parcele. Brusnice su jako osetljive što se tiče pH zemljišta, tako da ne možete da uštedite na ovoj stavki ako ih posadite na već posojeću parcelu bez ispitivanja i prilagođavanja pH vrednosti.

Sadi se u pođubrene jame, dubine 20-35 cm. Jame se đubre tresetom ili humusom, pH od 3-4,5. Ako se koristi stajnjak, preko njega se stavlja sloj zemlje, tako da se izbegne direktant kontakt sa korenom. Potrebno je redovno navodnjavanje i osunčavanje. Sadi se u redove 120x40 cm.

Imajte u vidu da je brusnica stranooplodna, te treba saditi po dve sorte radi oprašivanja. Sadnja jedne sorte osuđena je na neuspeh. Nećete imati rod.

Instrukcije za gajenje

Prve godine, održavajte zemlju vlažnom. Ne dozvolite da se koren nalazi u suvoj zemlji, ali nemojte ni preterivati sa vodom. Budite pažljivi, održavajte neprekidnu vlagu ali bez prevlaživanja. Suša je najveći neprijatelj gajenih biljaka.
Brusnica ne raste u korovu. Suzbija se okopavanjem, plevljenjem i malčiranjem. Treset koji ćete koristiti c´e pomoc´i da se korovi ne pojavljuju u velikoj meri.
Vaše sadnice se oformiti dosta živića, poput jagode. Oivičite ih kako bi ostale na jednom mestu. Kada se živići dobro prime, ukorene, oni će formirati lastare koji će cvetati i davati plodove.
Da bi ste ostvarili brz rast mladih jednogodišnjih izdanaka koristite azotna đubriva. U drugoj i trećoj godini lastari treba da rastu uspravno te prestanite sa dodavanjem ovog đubriva. U drugoj godini dodajte tanak sloj peska (2,5 do 5 cm) preko treseta.

Tokom godina, da bi ste održali sadnice u dobrom stanju, orezujte duge lastere, ali nikako rodne grane.

PORUČITE SADNICE NA TELEFON 026/4-150-150 
www.superior-seeds.co.rs

Download Full Premium themes - Chech Here

София Дървен материал цени

Online bookmaker Romenia bet365.ro